Blog Layout

Foto's op je website, wat mag je doen en wat niet?

Erik De Boeck • sep. 16, 2021

Tijdens een gesprek deze maand met een potentiele klant, vroeg hij mij welke foto's hij op zijn website mag plaatsen. Een goeie vraag, want elk jaar worden er duizenden boetes gegeven. Toch zijn deze boetes gemakkelijk te vermijden, als je goed oplet. Om je alvast te helpen schrijf ik er een blogpost over.


Je moet hat maar voor hebben. Je website is klaar en en kan hem zelf aanpassen. Je past op een avond enkele foto's aan en voor je het weet krijg je te horen dat je een schadevergoeding van honderd tot duizenden euro's moet betalen. De reden is het dat je onrechtmatige gebruik maakt van afbeeldingen. Jammer genoeg zien we dit af en toe gebeuren.


Daarom geven we hieronder wat meer uitleg over wat mag en niet mag.

Domeinnaam SEO


Intellectuele eigendomsrecht (IE)

Het intellectueel eigendom is een verzamelnaam voor de rechten die je hebt op dingen die je bedenkt. Het bestaat uit twee grote groepen: auteursrecht en industriële eigendom. Dit eigendomsrecht is van toepassing op alle intellectuele creaties, waaronder foto's. Dit betekent dat alle foto's en afbeeldingen die een fotograaf maakt auteursrechtelijk zijn beschermd.


Hoe je website van foto's voorzien?

Je website van foto's voorzien is eigenlijk niet zo moeilijk en zal je uitleggen welke 4 manieren wij gebruiken om aan foto's te geraken.


1. Zelf foto's maken

De eerste manier is tevens ook de goedkoopste manier om gepersonaliseerde foto's en authentieke foto's te krijgen., namelijk ze zelf maken. Dit is uiteraard logisch als je zelf een goede camera bezit. Heb je geen duur fototoestel ter beschikking, geen probleem, met een smartphone kom je al een heel eind. Vergeet alleen niet de resolutie van je foto's te verhogen voor je fotoshoot.


2.Eigen fotograaf

Heb je zelf geen artistiek talent om goede foto's te maken, dan kan je natuurlijk een fotograaf inschakelen. Om later geen verrassingen te hebben, zet je best op papier welke foto's je mag gebruiken en welke vergoeding je hiervoor moet betalen.


3. Betalende foto's

Wanneer je op internet zoekt naar een geschikte foto, kijk je best in een van de vele stockfoto websites, zoals Adobe stock, iStock of Shutterstock. Op deze websites kan je foto's individueel aankopen of via een abonnements formule, afhankelijk van hoe regelmatig je foto's nodig hebt.


De aangekochte foto's kan je dan gebruiken voor meerdere zaken zoals website of reclame materiaal.


4. Gratis foto's

Een laatste optie is om gratis foto's te gebruiken. Het internet staat vol met foto's die een 'no rights reserved' licentie hebben. Deze foto's mag je dus gratis gebruiken voor je website of reclame materiaal. Let wel op, want bij gratis foto's moet je soms aan enkele voorwaarden voldoen. De meest voorkomende voorwaarde is dat je de auteur/fotograaf op je site moet vermelden. Controleer dus voor de zekerheid altijd de voorwaarden om geen onverwachte kosten te hebben.


De website met gratis foto's die ik gebruik zijn vooral Pexels en Pixabay.


Heb je nog vragen over foto's die je kan gebruiken op je website? Neem dan contact op en we geven je graag advies!


Wat zijn de gevolgen van een verouderde website?
door Erik De Boeck 07 feb., 2023
Wil je weten of je website verouderd is? Aan de hand van enkele korte vragen kom je het antwoord op deze vraag te weten. Ontdek het nu
Is mijn huidige website verouderd?
door Erik De Boeck 20 jan., 2023
Wil je weten of je huidige website verouderd is? Wel dat kan, aan de hand van enkele korte vragen kom je het antwoord te weten. Zo weet je snel of je een nieuwe website moet laten maken en of je mij moet contacteren.
door Erik De Boeck 13 nov., 2022
10x tips om Foto’s op je website plaatsen
Share by: