Blog Layout

10 tips wanneer je foto’s plaatst op je website!

Erik De Boeck • nov. 13, 2022

10x tips om Foto’s op je website plaatsen


In een van onze vorige blogberichten hadden we het over wat je mag doen en wat je niet mag doen met foto's. Dit blogartikel gaat eerder over waar je foto's van mag gebruiken. Dus twijfel je of je een online foto mag gebruiken, lees je best het vorige artikel.



Als mens zijn we nogal visueel ingesteld. Hierdoor zullen we dus bij het bezoeken van een nieuwe website eerst naar de foto's kijken. Bij een groot aantal websites zal dit de hoofdbanner zijn bovenaan de pagina. Of deze nuttig is of niet zullen nu in het midden laten. Toch kan er veel misgaan met de afbeeldingen.


1. Overal stockfoto's

Stockfoto's gebruiken op de website kan, maar wees er schaars mee. Stockfoto's maken je website onpersoonlijk en worden vaak herkent als een stockfoto. Potentiële klanten willen zien met wie te maken hebben. Wie werkt er in het bedrijf, wie gaat mij te woord staan, enz. ... We raden daarom altijd aan om professionele fotograaf te werken of zelf met een goede camera foto's te maken.


2. Onleesbare tekst op de hoofdfoto

Dit probleem komen we nog vaak tegen op websites met sliders. De welkom tekst is goed te lezen op de eerste foto, maar vaak niet meer op de tweede of derde. Meestal omdat er te weinig contract in kleur is. Dit probleem is op zich nog gemakkelijk op te lossen door het gebruik van een filter. Deze filter kan je plaatsen op de volledige foto of enkel op de tekstblok. Hierdoor zal je de tekst altijd goed kunnen lezen.


3. Foto's te hoog / groot

Gebruik je veel grote foto's of te hoge foto's dan moet je website bezoeker veel scrollen. Het gevaar hiervan is dat de bezoeker te veel moet zoeken. Wanneer de bezoeker niet direct vind wat hij zoekt, bestaat de kans dat hij de website verlaat.


4. Vage foto's

Met een vage foto zal je niet scoren op je website. De fot kan wazig zijn doordat de foto gewoon slecht genomen is of door een te grote jpg compressie. In beide gevallen gevallen gebruik je de foto beter niet.


5. Een eycatcher

Gebruik je een fotobanner op de homepagina? Zorg er dan voor dat deze opvalt en in het oog springt van de bezoeker. Doet deze dat niet, dan zal je de interesse direct kwijt zijn.


Naast deze visuele fouten, kan je maar beter ook deze technische foto's vermijden.


6. Afgesneden foto's

Een fout die nog zeer veel voorkomt bij website met een hero-image. Op een laptop zal deze foto goed worden weergegeven. Wanneer je de website opent op gsm of tablet schaalt de foto niet goed. Dit komt omdat webdesigners de foto vaak enkel in de breedte schalen, waardoor een deel van de foto op andere formaten niet meer zichtbaar is.


7. Te zware foto's

De fout die het meest voorkomt bij iedereen die zelf zijn foto's toevoegt aan zijn website. Een te zware (grootte) foto zorgt voor een trage website en een slechte laadtijd. Deze fout is gemakkelijk op te lossen. Stop met uploaden van je foto vanop je camera of gsm direct naar de website. Zorg dat je foto eerst door een compressor haalt zodat de bestandsomvang daalt. Dit zal de laadsnelheid van je website aanzienlijk verkorten.


Een acceptable bestandsgrootte hangt af van de foto's en de locatie op je website. Een gewone foto kan je tussen 250 KB en 500 KB krijgen. Probeer de foto's zo klein mogelijk te maken zonder kwaliteit in te boeten.


8. Te kleine foto's

Te kleine foto's zullen in de hoofdfoto uitgerokken worden en wazig worden. Hierdoor zal de professionaliteit van de website dalen. Het correcte formaat voor een hoofdbanner is 1920px lang. De breedte is afhankelijk van het design van de website. De laatste jaren is er veel discussie over het al dan niet plaatsen van een hoofdbanner.


Probeer ook op andere plaatsen geen wazige foto's te gebruiken.


9. Bestandsnaam niet aan passen

Wanneer je foto's van een gsm of van het internet download zal de foto een bestandsnaam hebben. Vaak bestaat deze naam uit letters en cijfers. Het is dan ook aan te raden om deze naam aan te passen. Verander deze naar wat er op de foto staat of beter nog integreer je bedrijfsnaam in de naam. Het aanpassen van deze bestandsnaam zal wonderen doen voor je SEO score.


10. Verkeerde bestandtype gebruiken


Afhankelijk van de plaats op je website gebruik je een bepaald bestandstype. Voor gewone foto's op de pagina's gebruik je best jpg-formaat. Wil je echter logo's of iconen op je website plaatsen gebruik je best png-formaten. De reden hiervoor is dat de achtergrond van png's doorschijnend kunnen zijn, waardoor je enkel het logo te zien krijgt. Indien je het opslaat als een jpg, zal er een zwarte of witte achtergrond op staan. Dit zal echter in sommige gevallen voor problemen zorgen.



Wens je veel foto's toe te voegen op je website, maar heb je toch nog enkele vragen, neem gerust contact op.



Wat zijn de gevolgen van een verouderde website?
door Erik De Boeck 07 feb., 2023
Wil je weten of je website verouderd is? Aan de hand van enkele korte vragen kom je het antwoord op deze vraag te weten. Ontdek het nu
Is mijn huidige website verouderd?
door Erik De Boeck 20 jan., 2023
Wil je weten of je huidige website verouderd is? Wel dat kan, aan de hand van enkele korte vragen kom je het antwoord te weten. Zo weet je snel of je een nieuwe website moet laten maken en of je mij moet contacteren.
door Erik De Boeck 02 mrt., 2022
Enkele maanden geleden kregen we de vraag om een website over te nemen van een andere webdesigner. Normaal zou dit een formaliteit moeten zijn. Toch merken en horen we dat dit niet altijd van een leien dakje verloopt. Er zijn gevallen waarbij de andere webdesigner de website niet wou vrijgeven en zelfs dreigde om alles vernietigen. Andere dreigen dan weer met facturen voor het zogezegde werk dat ze moeten doen. Let dus toch op bij de keuze van je webdesigner. Om problemen te vermijden geven we enkele tips waar je moet op letten bij het veranderen van webdesigner.
Share by: