Start je een nieuwe bedrijf of lanceer je een nieuw product dan zal je een website of webshop willen opstarten. Dan is het belangrijk om rekening te houden met SEO of zoekmachine optimalisatie. Natuurlijk zal je niet alleen rekening moeten houden met content, laadsnelheid of linkbuilding, maar ook met de domeinnaam.
Wat is een domeinnaam
Een domeinnaam is de URL of de naam van een website die je bezoekers gebruiken om jouw website te bezoeken. De domeinnaam voor mijn website is "digitallions.be". Een URL kan echter veel langer zijn dan de domeinnaam. Als de volledige URL "https://www.digitallions.be/blog/welke-domeinnaam-kies-je-best-voor-een-goede-seo" is, dan is de domein het eerste deel of "digitallions.be". Je merkt dat de domeinnaam en de URL aan elkaar gelinkt zijn, maar dus niet helemaal hetzelfde.
Een domeinnaam dient niet alleen als adres voor een website maar wordt ook gebruikt voor professionele emailadressen.
Domeinnaam aankopen of registeren
Een domeinnaam is dus een internetadres dat je kan vrij kan kiezen, maar om dit adres te kunnen gebruiken moet je het kijken of het nog vrij is. Wanneer dit het geval is kan je het vastleggen of registeren. Weet je niet hoe, dan kunnen we je hier zeker bij helpen.
Maar hoe weet je welke domeinnaam best is voor je SEO?
Om dit te weten, bekijken we eerst waaruit een domeinnaam bestaat. Hiermee beginnen we onder de foto.
Waaruit bestaat een domeinnaam?
Een domeinnaam bestaat uit de volgende onderdelen:
Een extensie kan verwijzen naar een geografische locatie (.be, .nl, .de, ...) of naar een bepaalde toepassing (.immo, .org, ....). Een domeinnaam kan ook een subdomein bevatten, dit zijn variaties van een domeinnaam door het toevoegen van een woord voor de naam van het bedrijf. Een voorbeeld hiervan is subdomein.digitallions.be. Daarnaast kan een domein ook een subfolder bevatten zoals www.digitallions.be/subfolder.
Wanneer gebruik je welke extensie?
Weet je niet welke extensie te kiezen, denk dan aan je klanten. Heb je een bedrijf dat gevestigd is in België, kies je uiteraard best voor een .be extensie. Deze extensie zal vertrouwen uitstralen naar potentiele klanten die in België wonen. Zoekmachines zullen ook kijken naar het IP adres van je hostingserver, wanneer deze dan ook in België bevind zullen ze gunstiger reageren. Dit kan je doortrekken naar de andere extensies. Een .eu domein kan je gebruiken wanneer je website of webshop richt op Europa. Wil je diensten aanbieden op wereldniveau dan kijk je best naar een .com.
Meerdere domeinnamen?
Afhankelijk van je budget is het een optie om met meerdere domeinen te werken.
Je kan meerdere websites maken en elke website aan een andere domeinnaam hangen. Dit is een praktijk die door veel grote merken, zoals Zalando, hanteren. Zo hebben ze een zalando.be website gemaakt voor hun Belgische klanten en een Zalando.nl voor hun Nederlandse klanten. Dit geeft telkens een teken van vertrouwen. Op deze manier kan je inspelen op Nationale verschillen om je merk te versterken. Je zal dit voordeel moeten afwegen tegen de extra kosten voor het maken, beheren en onderhouden van aparte websites.
Wij raden altijd aan om te kijken naar je doelgroep wanneer je een extensie kiest. Stel jezelf de vraag welke extensie je doelgroep het meeste vertrouwen geeft.
Wat met subdomeinen en subfolders?
Om dit te begrijpen kijken we naar wat elk van deze doet met je SEO.
In het geval van subdomeinen, zal deze domein worden aanzien als een aparte website. Zoekmachines zullen de domein subdomein.digitallions.be aanzien als een andere website dan digitallions.be. Je kan deze dus extra zoektermen aan deze website toevoegen. Maar aangezien de zoektermen deze als een aparte website beschouwen, zal je deze afzonderlijk moeten optimaliseren. Hierdoor zal de subdomein geen SEO voordeel of nadeel halen uit de hoofd website.
Voor een subfolder ligt dit juist anders. Een subfolder wordt aanzien als deel van je huidige website en zal dus mee genieten van de SEO optimalisatie. Maar ook het omgekeerde is van toepassing! Een subdomein heeft niet alleen SEO voordelen, het kost ook minder tijd en geld. Je kan gemakkelijk extra pagina's pagina's aanmaken, terwijl extra subdomeinen toevoegen iets moeilijker is.
In theorie is er geen verschil in SEO resultaten in het gebruik van subdomeinen en subfolders. Toch zien we dat wanneer we subdomeinen migreren naar subfolders, dit meestal positieve SEO resultaten met zich meebrengt. Daarom raden we in de meeste gevallen een subfolder aan in plaats van een subdomein.
In een van onze volgende artikel kom je meer te weten over wanneer toch een subdomein gebruikt.
Wat is de conclusie
Welke domeinnaam je ook kiest, zal afhangen van verschillende factoren. Toch raden we aan om vooral naar je gebruikers en doelgroep te kijken. Leer dus eerst je doelgroep kennen en beslis dan welke domeinnaam of domeinnamen je gaat gebruiken.
Meer weten over het registeren van een nieuwe domeinnaam of hulp nodig bij het kiezen van een domeinnaam die SEO-proof is? Neem contact op voor meer informatie!